VHB-Vloeren.nl

Betonlook vloeren en echt woonbeton: de belangrijkste verschillen & voordelen

In het jargon dat je op internet, worden beide termen vaak klakkeloos door elkaar gebruikt: betonlook vloeren en vloeren die gemaakt zijn van woonbeton. Veel mensen weten niet precies dat het beide deze vloersoorten niet om dezelfde soort gaat. Hoe zit dat precies? Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een betonlook vloer en vloeren van woonbeton? En welke specifieke voordelen en/of nadelen hebben deze vloervarianten eigenlijk?

Belangrijkste verschillen tussen betonlook vloeren en woonbeton vloeren

Het meest typerende verschil tussen een betonlook vloer en woonbeton, is het gebruikte basismateriaal. Betonlook vloeren worden gemaakt van polyurethaan (bekend als PU), een kunststofachtig materiaal. Dit materiaal wordt in of op een bestaande vloer gegoten en hard vervolgens uit. Om die reden wordt een betonlook vloer ook wel een betonlook gietvloer genoemd. De vloer ziet eruit als beton, maar bestaat uit stevig uitgehard PU-kunststof.

Het basismateriaal dat bij woonbeton gebruikt wordt, is daarentegen cement en geen kunststof. Bij woonbeton is er sprake van écht beton, dat niet per se strak en glad afgewerkt hoeft te zijn. Meestal is woonbeton iets dikker en massiever dan een betonlook gietvloer, waarbij gekozen kan worden voor gewapende betonvloeren. Maar dat hoeft niet zo te zijn, want tegenwoordig is een dunne woonbeton vloer de norm.

Betonlook vloeren: de voordelen en nadelen

Betonlook vloeren, ofwel betonlook gietvloeren, hebben behoorlijk veel voordelen te bieden. Het basismateriaal van deze vloeren, polyurethaan, kan namelijk in een dunne laag over bestaande vloeren heen worden gegoten. Hierdoor hoeft de vloer die er al zit er in principe niet uit gesloopt te worden. Dat scheelt natuurlijk veel werk. Het oude materiaal hoef je niet af te voeren, terwijl er ook geen nieuwe vloer ingelegd hoeft te worden.

Een ander voordeel van een betonlook gietvloer is dat er voor deze vloersoort veel keuzemogelijkheden zijn. Zo kun je kiezen uit allerlei vloeren, patronen en samenstellingen. Prettig is daarbij het onderhoudsgemak: een betonlook vloer is strak en egaal afgewerkt en naadloos. Hierdoor blijft de vloer schoner en is ook gemakkelijk te reinigen met een dweil of stofzuiger. Verder is fijn dat vloerverwarming in combinatie met een PU-vloer mogelijk is.

Nadelen hebben PU-vloeren ook. Zo zijn ze relatief prijzig, zeker als je ze van kleurpigment laat voorzien. Ook zijn PU-vloeren niet 100 procent krasvast. Ten slotte kan het enkele dagen duren voor een gietvloer is aangebracht, omdat dit laag voor laag gebeurt.

Mobiele versie afsluiten